Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Bonsai στην Ελλαδα




Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα το χόμπι του bonsai δεν είναι καθόλου διαδεδομένο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτό.
Ο βασικότερος είναι ότι πρόκειται για είδος που δεν συγχωράει λάθη και αμέλεια. Αν ξεχάσουμε το καλοκαίρι έστω και μια μέρα να το ποτίσουμε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα το χάσουμε. Ειδικά όταν πρόκειται για είδος που θέλει να βρίσκεται έξω από το σπίτι. Εμείς οι Έλληνες το καλοκαίρι ξεφεύγουμε (και αυτό είναι καλό βεβαία....) αλλά χαλαρώνοντας παρατάμε κάποιες ασχολίες που θα έπρεπε να κάνουμε. Τα φυτά σε γλάστρες δεν έχουν τόση ανάγκη από καθημερινή φροντίδα, αφού κρατάνε νερό για κάποιες μέρες. Τα bonsai όμως έχουν λίγο χώμα και άρα μικρή ικανότητα να διατηρούν υγρασία.
Γενικά τα bonsai είναι είδος για κάποιους που έχουν μεράκι ή ψώνιο, για να το πούμε πιο λαϊκά!
Αν δεν τα κλαδέψουμε όταν πρέπει, μετά ένα χρόνο θα έχουν μετατραπεί σε θάμνο και πολύ λίγο θα θυμίζουν bonsai.
Αν δεν τους κόψουμε την ρίζα εγκαίρως, θα φύγει από την γλάστρα μεγάλο μέρος από το χώμα και δεν θα κρατάνε υγρασία ούτε για 24 ώρες.
Τέλος άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι και τα μαγαζιά που πουλάνε μερικές φορές bonsai και ιδιαίτερα στην επαρχία (όχι ότι στην Αθήνα είναι και πολύ καλύτερα βέβαια....) δεν έχουν ιδέα από την φροντίδα τους για να συμβουλέψουν αυτούς που αποφασίζουν να αγοράσουν κάποιο. Δεν γνωρίζουν συνήθως ούτε καν το είδος του φυτού που πουλάνε. Είναι λογικό λοιπόν κάποιος να πάρει κάποια στιγμή ένα bonsai, να του χαλάσει ή να του ξεραθεί και να μην ξανά ασχοληθεί. Επιπλέον και η τιμή τους είναι τέτοια που δεν είναι απλό να πάρει και να ξαναπάρει κανείς ένα τέτοιο φυτό.
Όλα αυτά λοιπόν φροντίζουν ώστε ελάχιστοι να ασχολούνται με αυτό το χόμπι και άρα να υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες για την φροντίδα και τις ανάγκες των φυτών.
Ας ελπίσουμε ότι με τον καιρό θα αλλάξουν τα πράγματα, αν και δεν το βλέπω πολύ πιθανό να γίνει κάτι τέτοιο.....


Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Bonsai: Λιπανση



Οταν αρχιζουν τα φυτα μας να βγαζουν νεους βλαστους, (και αυτο γινεται απο τωρα και περα), χρειαζεται ναα αρχισουμε την λιπανση τους.
Υπαρχουν ειδικα λιπασματα για bonsai αλλα δεν τα βρισκουμε εδω.
Οποτε θα λιπανουμε με τα κλασικα λιπασματα σε υγρη μορφη που υπαρχουν στο εμποριο για τα φυτα σε γλαστρες.
Εκεινο που προσεχουμε ειναι οτι ριχνουμε την μιση δοση απο αυτη που προτεινει η συσκευασια του υγρου. Ολοκληρη η δοση θα μας κανει ζημια, αφου το χωμα που διαθετει ενα bonsai ειναι πολυ λιγο και το υπερβολικο λιπασμα θα καψει τις ριζες του.
Αναλογα με το φυτο που εχουμε, λιπαινουμε καθε βδομαδα ή μια φορα ανα 15 μερες. Αυτα που ειναι ταχειας αναπτυξης θελουν πιο συχνα απο τα κωνοφορα (ειδη πευκου και ελατα) που μεγαλωνουν αργα.

Εκτος θεματος: Πατρα-καρναβαλι-καφες




Ακουσα σημερα σε ενα σταθμο της Πατρας τον προεδρο των ιδιοκτητων καφε εστιατοριων κλπ.
Ηταν εντυπωσιακος!!
Τα επιχειρηματα του για το γεγονος οτι ο καφες το τελευταιο τριημερο της Αποκρυας εφτασε μεχρι και 8-10 € ηταν:

1. Ας προσεχαν οι επισκεπτες
2. Επρεπε να βγουν τα εξοδα των μαγαζιων (στην πλατη των επισκεπτων)
3. Ηταν φυσιολογικο να αυξησουν τις τιμες μεχρι και 200% οι καφετεριες.
4. Δεν υπαρχουν αρα κακοι επαγγελματιες.
5. Η επισκεψημοτητα δεν εχει να επιρρεαστει απο το χαρατσι τους.

Μπορειτε να καταλαβετε λοιπον την νοοτροπια ολων των μαγαζιων αφου φαινεται οτι ηταν γραμμη επισημη το χαρατσι τους τις τελευταιες μερες της Αποκρυας.
Αντε και του χρονου ακριβοτερα!!!!

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Bonsai: Το κοψημο της ριζας.

Το κοψιμο της ριζας των bonsai ειναι μια διαδικασια που πρεπει να κανουμε απο μια φορα τον χρονο μεχρι και καθε 3 ή 4 χρονια, αναλογα με το ειδος και την ηλικια του. Ο λογος ειναι οτι με τον καιρο η ριζα αναπτυσσεται ολο και πιο πολυ. Δεν υπαρχει τροπος να σταματησουμε ή να μειωσουμε αυτη την διαδικασια. Ενω τα κλαδια και τα νεα βλασταρια μπορουμε να τα κοβουμε συχνα, την ριζα δεν ειναι ευκολο, αλλα ουτε και σωστο να την πειραζουμε καθε τοσο.
Ενα φυτο, αν μεινει 2 χρονια χωρις κοψιμο της ριζας, και αν ειναι υγιες, παρουσιαζει μια ριζα πολυ μεγαλη σε συγκριση με το μεγεθος του.
____________________
Παραδειγμα
Αυτο ειναι ενα κυπαρισσι σε χειροποιητη γλαστρα.
Τιποτα δεν δειχνει το μεγεθος της ριζας του.
Μονο αν το βγαλουμε θα μπορεσουμε να δουμε την κατασταση της.



Οταν βγει απο την γλαστρα, και αφου τραβηξουμε μαλακα τις ριζες για να χαλαρωσουν και να φυγει μερος του χωματος απο το σημειο, θα δουμε ποσο μεγαλες ειναι. Αν ειναι υγιεις τοτε ειναι σκληρες και με χρωμα κοκκινωπο (στο συγκεκριμενο ειδος) ενω αν εχουν σαπισει μερικες, γινονται μαλακες και διαλυονται ευκολα.



Με ενα καταλληλο ψαλιδι κοβουμε μεγαλο μερος απο αυτες και μενει τοση μαζα τους, οση ευκολα θα χωρεσει παλι στην γλαστρα, και θα μεινει χωρος για νεο χωμα. Το νεο χωμα επιβαλλεται αφου το παλιο εχει χασει ολες τις ουσιες, αλλα χανει και την συσταση του με τον καιρο. Βλεπουμε οτι γινεται σαν αμμος, και φευγει ευκολα απο την γλαστρα με το νερο, οταν ποτιζουμε.



Ολη αυτη η εργασια γινεται τον χειμωνα, λιγο πριν την ανοιξη, οταν ακομα δεν εχουν αρχισει να κυκλοφορουν οι χυμοι του φυτου.
Επισης μπορει να γινει και το φθινοπωρο, αργα, οταν σταματησει η αναπτυξη των κλαδιων και το δενδρο ετοιμαζεται για την χειμερινη αναπαυση.