Παρασκευή, 9 Μαΐου 2008

Το Bonsai δεν ειναι ειδος φυτου!!
Ανάμεσα στους πολλούς που δεν ασχολούνται με τα μπονσάι, υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι μπονσάι είναι κάποιο συγκεκριμένο φυτό που έχει αυτό το όνομα ή ότι τα μπονσάι γίνονται από κάποια ειδικά περίεργα φυτά της Άπω Ανατολής.
Αυτό το έχω διαπιστώσει και από πολλά μηνύματα που μου στέλνουν φίλοι που έχουν απορίες για το αντικείμενο του μπονσάι.
Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι στην πράξη μπονσάι μπορεί να γίνει οποιοδήποτε δένδρο ή θάμνος.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα δένδρα ή θάμνοι μπορούν να γίνουν ωραία και σωστά μπονσάι....
Εκείνο που μετράει είναι κάποια στοιχεία που δίνουν την σωστή εικόνα για ένα μπονσάι. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι το μέγεθος των φύλλων. Δεν νοείται μπονσάι με τεράστια φύλλα, όπως για παράδειγμα του πλάτανου. Μπορεί η διαδικασία φροντίδας των μπονσάι να βοηθά στο να έχουν τα φυτά μικρά φύλλα, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε λογικά όρια. Μια συκιά, όσο και αν προσπαθήσουμε, δεν θα αποκτήσει μικρά φύλλα, τόσο, που να έχει το δένδρο μας μια σωστή αναλογία κορμού - κλαδιών - φύλλων.
Το σωστό κλάδεμα, η σωστή λίπανση και οι σωστές μεταφυτεύσεις με παράλληλο κόψιμο της ρίζας βοηθούν στο να γίνονται τα φύλλα των φυτών μας μικρότερα από ότι σε ένα μεγάλο δένδρο του ίδιου είδους.
Μια τεχνική για να έχουμε μικρά φύλλα είναι και η ακόλουθη:
Όταν το φυτό έχει αναπτύξει μεγάλα φύλλα, τα κόβουμε όλα ή μισά μισά σε διάστημα μιας βδομάδας. Το φυτό αναγκάζεται έτσι να βγάλει νέους βλαστούς από τα σημεία που πριν ήταν τα φύλλα, και λόγω του ότι αυτή η εργασία γίνεται σχετικά αργά την άνοιξη, τα νέα φύλλα είναι κατά πολύ μικρότερα από τα προηγούμενα.
Αυτή η διαδικασία είναι δύσκολη και για μερικά φυτά μπορεί να είναι και επικίνδυνη, γιατί το σοκ που παθαίνει το φυτό είναι τέτοιο που ίσως ξεραθεί.
Δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνει κανείς αν δεν είναι ιδιαίτερα έμπειρος και αν δεν ξέρει ποια φυτά δέχονται αυτόν τον τρόπο φροντίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: