Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Bonsai και ποτισμα

Ενω ακομα ειναι χειμωνας, ο καιρος μπορει να επιβαλει την αναγκη ποτισματος των bonsai που κραταμε εκτος σπιτιου. Απο τωρα, σιγα σιγα μερικα ειδη αρχιζουν και ξυπνανε απο την ναρκη του χειμωνα, πραγμα που σημαινει οτι ξεκινα και η καταναλωση νερου απο αυτα.

Απο την μια μερα στην αλλη, μπορει να δουμε ενα φυτο να εχει στεγνο χωμα. Σε μια κλασικη γλαστρα κατι τετοιο δεν γινεται αποτομα, αφου το χωμα ειναι πολυ και με μεγαλο βαθος. Σε ενα μπονσαι ομως το χωμα ειναι λιγο και χωρις βαθος λογω του οτι οι γλαστρες για bonsai ειναι ιδιαιτερα ρηχες. Αρα δεν εχουμε περιθωρια να αγνοησουμε μια τετοια εξελιξη. Πρεπει καθημερινα να ελεγχουμε το χωμα του φυτου μας, ακομα και αν δεν ειναι ο καιρος ζεστος.

Ολα αυτα συμβαινουν ιδιαιτερα σε φυλλοβολα ειδη, αφου τα κωνοφορα δεν αντιδρουν τοσο αποτομα στην αλλαγη του καιρου και δεν εχουν μεγαλη απωλεια νερου.

Τα παραπανω ισχυουν και για τα bonsai εσωτερικου χωρου, αλλα σε μικροτερη κλιμακα, αφου αυτά δεν ερχονται αμμεσα σε επαφη με τον ηλιο και την θερμοκρασια του εξωτερικου χωρου.

2 σχόλια:

Γιαννης είπε...

οντως θελει προσοχη,μιας κ στεγνωνει αρκετα ευκολα το νερο,ειδικα τωρα με την λιακαδα.αν ειναι ετσι απο τωρα να δω το καλοκαιρι τι θα κανω!θα ειναι ενα ''προβλημα''.

Τακης Τσαμης είπε...

Το καλοκαιρι φιλε Γιαννη ολα τα bonsai θελουν ποτισμα καθε μερα. Μερικα ισως και 2 φορες την ημερα, οταν κανει πολλη ζεστη.
Οποτε μη το σκεφτεσαι. Τα ποτιζεις εσυ ή βαζεις αυτοματο ποτισμα αν δεν μπορεις να εισαι εκει καθε μερα.