Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Bonsai: Το κοψημο της ριζας.

Το κοψιμο της ριζας των bonsai ειναι μια διαδικασια που πρεπει να κανουμε απο μια φορα τον χρονο μεχρι και καθε 3 ή 4 χρονια, αναλογα με το ειδος και την ηλικια του. Ο λογος ειναι οτι με τον καιρο η ριζα αναπτυσσεται ολο και πιο πολυ. Δεν υπαρχει τροπος να σταματησουμε ή να μειωσουμε αυτη την διαδικασια. Ενω τα κλαδια και τα νεα βλασταρια μπορουμε να τα κοβουμε συχνα, την ριζα δεν ειναι ευκολο, αλλα ουτε και σωστο να την πειραζουμε καθε τοσο.
Ενα φυτο, αν μεινει 2 χρονια χωρις κοψιμο της ριζας, και αν ειναι υγιες, παρουσιαζει μια ριζα πολυ μεγαλη σε συγκριση με το μεγεθος του.
____________________
Παραδειγμα
Αυτο ειναι ενα κυπαρισσι σε χειροποιητη γλαστρα.
Τιποτα δεν δειχνει το μεγεθος της ριζας του.
Μονο αν το βγαλουμε θα μπορεσουμε να δουμε την κατασταση της.



Οταν βγει απο την γλαστρα, και αφου τραβηξουμε μαλακα τις ριζες για να χαλαρωσουν και να φυγει μερος του χωματος απο το σημειο, θα δουμε ποσο μεγαλες ειναι. Αν ειναι υγιεις τοτε ειναι σκληρες και με χρωμα κοκκινωπο (στο συγκεκριμενο ειδος) ενω αν εχουν σαπισει μερικες, γινονται μαλακες και διαλυονται ευκολα.



Με ενα καταλληλο ψαλιδι κοβουμε μεγαλο μερος απο αυτες και μενει τοση μαζα τους, οση ευκολα θα χωρεσει παλι στην γλαστρα, και θα μεινει χωρος για νεο χωμα. Το νεο χωμα επιβαλλεται αφου το παλιο εχει χασει ολες τις ουσιες, αλλα χανει και την συσταση του με τον καιρο. Βλεπουμε οτι γινεται σαν αμμος, και φευγει ευκολα απο την γλαστρα με το νερο, οταν ποτιζουμε.



Ολη αυτη η εργασια γινεται τον χειμωνα, λιγο πριν την ανοιξη, οταν ακομα δεν εχουν αρχισει να κυκλοφορουν οι χυμοι του φυτου.
Επισης μπορει να γινει και το φθινοπωρο, αργα, οταν σταματησει η αναπτυξη των κλαδιων και το δενδρο ετοιμαζεται για την χειμερινη αναπαυση.


2 σχόλια:

Angeliki είπε...

E den perimena twra na vrw atomo stin patra me tetoio hobby:) Efxaristw pou perases apo to blog mou parepiptontws:))))

Τακης Τσαμης είπε...

Δεν ειναι απο τα πιο γνωστα χομπι τα bonsai, αλλα υπαρχουν καποιοι στην Ελλαδα που σιγα σιγα αρχιζουν και τα ανακαλυπτουν.
Ειναι γνωστα σαν ειδος, αλλα απο πληροφοριες για την φροντιδα τους, λιγα πραγματα....
Ελπιζω οτι με τον καιρο θα γινουμε περισσοτεροι.