Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Bonsai στην Ελλαδα




Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα το χόμπι του bonsai δεν είναι καθόλου διαδεδομένο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτό.
Ο βασικότερος είναι ότι πρόκειται για είδος που δεν συγχωράει λάθη και αμέλεια. Αν ξεχάσουμε το καλοκαίρι έστω και μια μέρα να το ποτίσουμε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα το χάσουμε. Ειδικά όταν πρόκειται για είδος που θέλει να βρίσκεται έξω από το σπίτι. Εμείς οι Έλληνες το καλοκαίρι ξεφεύγουμε (και αυτό είναι καλό βεβαία....) αλλά χαλαρώνοντας παρατάμε κάποιες ασχολίες που θα έπρεπε να κάνουμε. Τα φυτά σε γλάστρες δεν έχουν τόση ανάγκη από καθημερινή φροντίδα, αφού κρατάνε νερό για κάποιες μέρες. Τα bonsai όμως έχουν λίγο χώμα και άρα μικρή ικανότητα να διατηρούν υγρασία.
Γενικά τα bonsai είναι είδος για κάποιους που έχουν μεράκι ή ψώνιο, για να το πούμε πιο λαϊκά!
Αν δεν τα κλαδέψουμε όταν πρέπει, μετά ένα χρόνο θα έχουν μετατραπεί σε θάμνο και πολύ λίγο θα θυμίζουν bonsai.
Αν δεν τους κόψουμε την ρίζα εγκαίρως, θα φύγει από την γλάστρα μεγάλο μέρος από το χώμα και δεν θα κρατάνε υγρασία ούτε για 24 ώρες.
Τέλος άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι και τα μαγαζιά που πουλάνε μερικές φορές bonsai και ιδιαίτερα στην επαρχία (όχι ότι στην Αθήνα είναι και πολύ καλύτερα βέβαια....) δεν έχουν ιδέα από την φροντίδα τους για να συμβουλέψουν αυτούς που αποφασίζουν να αγοράσουν κάποιο. Δεν γνωρίζουν συνήθως ούτε καν το είδος του φυτού που πουλάνε. Είναι λογικό λοιπόν κάποιος να πάρει κάποια στιγμή ένα bonsai, να του χαλάσει ή να του ξεραθεί και να μην ξανά ασχοληθεί. Επιπλέον και η τιμή τους είναι τέτοια που δεν είναι απλό να πάρει και να ξαναπάρει κανείς ένα τέτοιο φυτό.
Όλα αυτά λοιπόν φροντίζουν ώστε ελάχιστοι να ασχολούνται με αυτό το χόμπι και άρα να υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες για την φροντίδα και τις ανάγκες των φυτών.
Ας ελπίσουμε ότι με τον καιρό θα αλλάξουν τα πράγματα, αν και δεν το βλέπω πολύ πιθανό να γίνει κάτι τέτοιο.....


Δεν υπάρχουν σχόλια: